יוגורט ביתי הוא מקור טוב לחיידקים פרוביוטיים, פשוט להכנה ומהנסיון שלי גם יוצא טעים (וזול) יותר מהיוגורטים הקנויים.
כל מה שצריך בשביל להכין יוגורט ביתי הוא חלב וגביע יוגורט ביו.
אין פה שום תוספות או תחליפי חלב כמו שיש ביוגורט מהחנות כמו לדוגמא: אבקת חלב, מרכיבי חלב, מוצקי חלב וחומרי שימור. והכי חשוב, ביוגורט הזה יש כמות גדולה יחסית של חיידקים פרוביוטיים.
מבחינה רפואית – כמטפל בתזונה אני משתמש ביוגורט ככלי טיפולי במצבים רבים ועל כך ארחיב בחלק הבא.
מי שמעוניין לקפוץ ישר למתכון אפשר מכאן.
(המתכון הזה הוא ליוגורט חלבי, ולא יעבוד עם “חלב” צמחי).
יוגורט הוא לא מוצר חלב “רגיל”
אני לא נוהג להמליץ על אכילת גבינות רכות או חלב ניגר (אפשר לקרוא עוד על הגישה שלי למוצרי חלב כאן).
אבל יוגורט הוא דבר אחר. יוגורט אמיתי הוא חלב מחומם המעורבב עם מעט יוגורט המכיל חיידקים פרוביוטיים (המסייעים לעיכול כמו אסידופילוס). אלו יושבים לכמה שעות בטמפרטורה של 30-40 מעלות, והיוגורט מוכן.
גם מי שרגיש למוצרי חלב יכול בדרך כלל לאכול יוגורט ללא בעיה. הנה ההסבר:
אנשים רבים מרגישים רע לאחר שהם אוכלים מוצרי חלב עם תסמינים כגון גזים, נפיחות, כאבי בטן ושלשולים. מצב זה נקרא אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב).
כדי להתמודד טוב עם מוצרי חלב, המעי הדק צריך להפריש אנזים (לקטז) המפרק את הלקטוז לסוכרים אשר נספגים בקלות אל מחזור הדם. אצל הרגישים ללקטוז, האנזים מופרש בכמות נמוכה מידי כך שחלק מהלקטוז הלא מפורק ממשיך הלאה אל המעי הגס.
המעי הגס אינו מפריש את האנזים אבל גרים בו חיידקים המפרקים את הלקטוז. אנשים שיש להם אוכלוסיית חיידקים טובים בריאה במעי הגס אינם סובלים מתסמינים כיוון שהחיידקים הטובים מפרקים את הלקטוז בלי לגרום לתסמינים.
למי שאין מספיק חיידקים טובים, אצלם החיידקים המזיקים ניזונים מהלקטוז ופולטים גזים וגורמים לחזרת נוזלים למעי הגס וכך נגרמים התסמינים: גזים, נפיחות ביטנית ושלשול.
היוגורט שונה משאר מוצרי החלב הרכים (חלב, גבינה לבנה רכה וכו’) כיוון שהוא מכיל חיידקים פרוביוטיים אשר מפרקים את הלקטוז מבעוד מועד וכך למעי אין קושי בהתמודדות עימו. היוגורט גם מסייע לחזק את אוכלוסיית החיידקים הבריאה במעי הגס.
*מי שרגיש לחלבון החלב וסובל מאלרגיה לחלב הפרה (מצב מסכן חיים), לא יכול לאכול יוגורט (לרוב גם לא יוגורט מחלב עיזים).
להכנת היוגורט צריך… יוגורט
למתכון הזה צריך לקנות גביע יוגורט קטן, וממנו נכין את היוגורט שלנו. היוגורט הקנוי מכיל את החיידקים הטובים אשר ניזונים מהלקטוז בחלב והופכים אותו ליוגורט באותו הטעם של היוגורט הקנוי.
לא אוהבים את הטעם של היוגורט שיצא לכם? נסו בפעם הבאה יוגורט אחר לתחילת התהליך.
כאשר קונים יוגורט בחנות, קנו את היוגורט הכי “נקי” אשר מכיל חלב בקר\כבשים\עיזים וחיידקים טובים כמו אסידופילוס או ביפידוס. עדיף שיהיו בו כמה שפחות רכיבים נוספים כמו מוצקי חלב, רכיבי חלב, אבקת חלב, חלבון, סוכר וממתיקים וחומרים משמרים.
אפשר להשתמש ביוגורט החדש שהכנתם בתור “סטארטר” כדי להתחיל את היוגורט הבא אבל שימו לב שאחרי 3-4 פעמים, היוגורט לא יהיה כל כך מוצלח והוא יצא דליל יותר ועם טעמי לוואי. הסיבה היא שכל “דור” מקבל חיידקים ושמרים מהסביבה כך שהוא כבר לא אותו הדבר כמו היוגורט מהחנות. מניסיון, אחרי פעמיים שווה להתחיל מיוגורט חדש.
רוצים לנסות להכין יוגורט חדש מהיוגורט שכבר הכנתם?
איך שאתם מכינים את היוגורט,שימו כמות קטנה של כמה כפיות בכלי קטן בצד שאתם לא נוגעים בו והשתמשו בו בשביל ה”סטארטר”. כך הסיכוי גבוה יותר שהוא יישאר כמה שיותר דומה לדור הראשון.
חיי המדף – חיי המדף של יוגורט ביתי הם כשבועיים במקרר. אבל, אם אתם מכינים את הכל בתוך מיכל אחד הוא יחשף ליותר חיידקים, פטריות וכל מה שיש לכם במטבח בכל פעם שאתם פותחים את המיכל. עם הזמן הוא יתחיל לקבל ריחות וטעמים פחות מעוררי תאבון. אני מציע להכין את היוגורט בכמה צנצנות קטנות, כך אתם אוכלים כל כמה ימים מצנצנת שעדיין לא נפתחה. זה נשמר ליותר זמן, יותר טעים וגם תכלס יותר כיף לאכול יוגורט “חדש”.
יוגורט בראי הרפואה הסינית
היוגורט מקרר ומלחלח את הקיבה ולכן הוא מתאים במצבים של דלקת או כיב קיבה ותרסריון עם תסמינים של בחילה וצרבת. היוגורט גם מתאים למצבים דלקתיים במעיים כמו קרוהן וקוליטיס כיבית (בדרך כלל לא בשלב הכי אקוטי). בנוסף היוגורט יכול לשמש כארוחה קטנה (יחד עם פרי בהתאם למצב הרפואי) או ארוחת לילה, כשרוצים לאכול משהו קר וטעים אך קל לעיכול.
החיידקים הטובים שביוגורט מסייעים לבריאות תאי המעיים ומשפרים את התפקוד שלהם. אפשר גם להוסיף קפסולה של פרוביוטיקה ליוגורט בזמן ההכנה, וכך יהיו בו מגוון רחב יותר של חיידקים טובים.
מידע נוסף לסקרנים באמת…
למה מחממים את החלב? לא כדי לפסטר את החלב ולהרוג את החיידקים והשמרים (כי החלב כבר מפוסטר) אלא כדי לשנות את ההרכב הכימי של אחד החלבונים בחלב ובכך להגדיל את כמות החלבון הזמין. חלב עם יותר חלבון מייצר יוגורט יותר סמיך. אם לא מחממים את החלב, עדיין ייווצר יוגורט אך הוא יהיה דליל יותר ומתאים לשתייה. זו גם הסיבה שעדיף להכין יוגורט מחלב 3% ולא 1%.
רוצים יוגורט עוד יותר סמיך? אחרי שלב 6, סננו אותו דרך חיתול בד לכמה שעות, ואחר כך העבירו לכלי וצננו. המים שנאספים מתחת נקראים מיי גבינה והם מכילים גם את החיידקים הפרוביוטיים. אל תזרקו אותם! אפשר להשתמש בהם בסלטים, להוסיף למי השרייה של קטניות. אם אתם מכינים ירקות כבושים – הוסיפו 2 כפות מיי גבינה למים של החמוצים ותהליך התסיסה יתחיל מהר יותר.
המתכון – יוגורט ביתי
מצרכים:
- 2 ליטר חלב 3% ( בארץ – קנו חלב מפוסטר. אם אפשר עדיף חלב אורגני, ולמי שגר בחו”ל ויכול לקנות חלב טרי לא מפוסטר ממקור מהימן, עוד יותר טוב).
- גביע יוגורט ביו לא ממותק בטעם טבעי – הגביע צריך להיות חדש ולא פתוח.
- קפסולה של פרוביוטיקה (אופציונלי).
- שמנת להקצפה 38% שומן – (אופציונלי) – לא שמנת מתוקה עם סוכר! – במידה ומוסיפים את השמנת, היוגורט יהיה 6% שומן. לדעתי הוא טעים יותר ומזין יותר.
ציוד נדרש:
- מדחום
- כלים לאיחסון של היוגורט
- סיר
- כפית
אופן ההכנה:
- שופכים את החלב ואת השמנת להקצפה (אופציונלי) לסיר.
מחממים את הנוזל ל 80 מעלות צליוס. חשוב לערבב מידי פעם כדי שהחלב לא ישרף ויידבק לתחתית. הורידו את הקרום שמצטבר, זה לא טעים ביוגורט. - ברגע שהחלב מגיע ל80 מעלות, לכבות את האש ולצנן את החלב ל 40 מעלות. אפשר פשוט לחכות, או לשים את הסיר בתוך סיר גדול יותר עם מים קרים, או בתוך כיור מלא במים קרים.
- כאשר החלב הגיע ל 40 מעלות – לוקחים מהסיר חצי כוס חלב ושופכים אותה אל כוס נקייה. אל הכוס הזו מוסיפים – 4 כפות יוגורט קנוי ומערבבים לכמה שניות. אם רוצים להוסיף קפסולה של פרוביוטיקה, זה הזמן להוסיף. רק לפתוח את הקפסולה ולשפוך את האבקה לתוך חצי כוס החלב והיוגורט.
- לאחר מכן שופכים את התערובת בחזרה אל הסיר ומערבבים הייטב.
*כל הרעיון עם ההעברה לכוס וערבוב הוא למנוע מהחיידקים שביוגורט לקבל שוק ולמות מהמעבר בין הטמפרטורה של היוגורט לזו של החלב. - מוזגים את התערובת כולה מהסיר לכלי בו תרצו לאחסן את היוגורט – אפשר כלי פלסטיק גדול או כמה כלים קטנים. סוגרים את הכלי עם מכסה שנסגר הייטב. (ראו הערה בסוף לגבי עיקור הכלים).
- מעבירים את היוגורט בכלי\ם החדש\ים לתנור, על חום 30-40 מעלות, לא טורבו. אפשר גם לעטוף את הכלים בכמה מגבות או שמיכות ולהניח באזור חמים בבית.
- אחרי כ 4-5 שעות תראו שהיוגורט מתחיל להתמצק. ככל שישב יותר (עד 24 שעות) הוא יהפוך להיות יותר מוצק ויותר חמצמץ. אני אוהב יוגורט חמצמץ ומשאיר אותו 24 שעות בתנור. כך גם ספירת החיידקים הטובים שביוגורט עולה באופן משמעותי.
- מעבירים למקרר עד שמתקרר, ואפשר להתחיל לאכול.
כמה מלים לגבי עיקור כלים – תמיד עדיף לעקר את הכלים שאתם ממלאים בהם את היוגורט, אך הדבר איננו הכרחי. אם לא מעקרים זה לא מסוכן, אבל יש אפשרות שיהיו טעמים מעט אחרים ליוגורט כי יש חיידקים נוספים שמצטרפים בתהליך יצירת היוגורט.
איך מעקרים? כדי לעקר פשוט שימו צנצנות זכוכית נקיות בתוך סיר מלא מים רותחים (כולל המכסים של הכלים) והרתיחו לכמה דקות. לאחר מכן הוציאו את הכלים בעזרת מלקחיים בזהירות והניחו אותם הפוכים על השייש כדי שכל המים יצאו מהם והם יתקררו, לפני שאתם מוסיפים את היוגורט.
בתאבון!
אולי יעניין אותך גם…
- חוויאג’ למרקחוויאג למרק (לא להתבלבל עם חוויאג’ לקפה) הוא תערובת תבלינים טחונים מהמטבח התימני והוא נכנס כמעט לכל תבשיל בשרי או להמשך קריאה >>
- צלי בקר עם בצל ותפוחי אדמה – קל להכנה!המתכון –צלי בקר עם בצל ותפוחי אדמה – קל להכנה! מצרכים: 4 בצלים גדולים, חתוכים לרבעים.לאחר החיתוך לרבעים יש להמשך קריאה >>
- פיתה הודית על המחבת – צ’אפטיבמשפחה שלי ממש אוהבים לאכול פיצה לארוחת ערב… זהו מזון חם, טעים, משביע ואפשר לשנות את המרכיבים על הבצק בהתאם לטעם להמשך קריאה >>