טיפול בצרבת יכול להיות פשוט (ברוב המקרים).
אז למה כל כך הרבה אנשים סובלים מצרבת?
ולמה במקרים רבים אני אמליץ לסובלים מצרבת דווקא לאכול חריף?
על זה בדיוק נדבר כאן:
- מה הסיבה שרוב הטיפולים לצרבת נכשלים?
- מהם סוגי הצרבת השכיחים בקליניקה? נעבור על הגורמים, התסמינים הנלווים והטיפול בעזרת הרפואה הסינית.
רוצים לברר לאיזה סוג הצרבת שלכם שייכת? ואיך ניתן לטפל בה? המשיכו לקרוא…
נתחיל בהגדרה – מהי צרבת?
צרבת היא תסמין המתבטא בתחושת לחץ, שריפה או כאב באזור מפתח הלב, החזה והגרון.
הסיבה שהטיפול בצרבת נכשל היא שרוב הטיפולים ניתנים רק לצרבת מסוג אחד!
רופאים ומטפלים רבים ברפואה האלטרנטיבית נותנים תרופות “רגילות” או “טבעיות”, שכולן נועדו “להרגיע” את חומצות הקיבה. בכל מקום ברשת כתובים אותם התפריטים לצרבת: להוריד חריף / מטוגן / מלוח, לאכול מזון בסיסי הכולל הרבה ירקות ופירות, להוריד ירקות סולניים (עגבנייה, פלפל, חצילים ותפוח אדמה), להפסיק לשתות קפה ואלכוהול, לאכול מלפפון ושקדים קלופים…
אני מכיר מאות מטופלים שהקפידו על כל אלו, אך התסמינים לא השתפרו. מדוע?
כי יש כמה התבטאויות של צרבת – כל אחת דורשת טיפול ותפריט שונים, אחרת הצרבת תישאר.
אבל לפני שנגיע ללב המדריך על סוגי הצרבת השונים והטיפול ברפואה הסינית, נעבור על הגישה והטיפול של הרפואה המערבית. כדאי לקרוא גם את החלק הזה, כדי שתוכלו להשוות בין הגישות.
צרבת ברפואה המערבית
על פי הרפואה המערבית הצרבת נגרמת מ- Gastroesophageal Reflux Disease – או בקיצור GERD – בו מיצים חומציים מהקיבה עולים לאזורים שלא בנויים להתמודד עם חומצה זו (כמו הוושט, הגרון והפה). הסכנה במצב זה לאורך זמן היא הופעה של דלקת, כיב או גידול באזורים אלו, בגלל רמת החומציות הגבוהה.
צרבת ו-GERD נגרמים בגלל הפרעה בסוגר העליון של הקיבה. סוגר זה אמור לחסום את המעבר של חומצות הקיבה לכיוון הוושט, והוא אינו נסגר כאשר השריר בו נחלש או נפגע, או כשמבנה הסוגר לא תקין או בגלל בקע סרעפתי.
התסמין העיקרי של GERD הוא צרבת, ועמה מופיעים לעיתים:
- ריפלוקס – עלייה של מיצי קיבה ומזון מהקיבה אל הוושט, הגרון והפה.
- הפרעות בנשימה – צפצופים וקוצר נשימה, שיעול וצרידות.
- חוסר תאבון, הקאה
- עצבנות וחוסר שקט
מה מחמיר את המצב? השמנת יתר חולנית, הריון, מחלות ברקמת החיבור כמו סקלרודרמה, ריקון איטי של הקיבה, עישון, שתיית אלכוהול וקפה, אכילת ארוחות גדולות ותרופות.
תרופות: ישנן תרופות רבות אשר יכולות לגרום או להחמיר מצב של צרבת, ובהן:
- אנטיכולינרגיות (אי שליטה שתן, הרגעת שרירים במערכת העיכול).
- אנטי-היסטמינים (לטיפול באלרגיה).
- נוגדי דיכאון טריציקליים (תרופות מהדור הישן).
- חוסמי תעלות סידן (לחץ דם וקצב לב).
- פרוגסטרון (לאיזון הורמונלי).
- ניטרטים (לב).
טיפול בצרבת ברפואה הסינית
ישנם כמה סוגים של צרבת על פי הרפואה הסינית, ולצורך המאמר אעבור על ארבעה סוגים שכיחים בקליניקה. לכל אחד גורמים, תסמינים וטיפול שונים לגמרי.
אם אתם סובלים מצרבת, נסו לחפש לאיזה קטגוריה אתם משתייכים.
1. חום בקיבה
חום בקיבה מקביל לאולקוס או כיב קיבה, דלקת בקיבה, ולעיתים להתרבות החיידק הליקובקטר פילורי. זהו המצב הקלאסי לצרבת. במקרים אלו הטיפול התרופתי יהיה הכי יעיל.
תסמינים אופייניים:
צרבת עם תחושת שריפה באזור מפתח הלב שעולה לעיתים עד הגרון, תחושת אי נוחות בגרון, קושי בנשימה עמוקה, רעב מוגבר (או במצבים קשים יותר חוסר תאבון), בחילה. תסמינים נוספים: כאבי ראש, כאבי שיניים, עצבנות, חוסר סבלנות וכעס.
גורמים:
- תזונה לא מסודרת עם נטייה לדחות ארוחות לפעמים עד לארוחה אחת ביום.
- תזונה “סגפנית” הכוללת צומות, מזון בריא או מאוד מצומצם.
- רצון “לסיים את הפרויקט” שאני עושה ורק אז לאכול, ובינתיים להחליף ארוחה בקפה וסיגריה או משהו מתוק.
- התעלמות מהרעב כדי לרדת במשקל או כדי “לנצח” את הגוף.
- פעמים רבות אלו מטופלים רזים, או שהיו רזים רוב החיים עד שנוספו בעיות נוספות.
- לעיתים תזונה מלוחה וחריפה, הכוללת שתייה מרובה של משקאות חריפים.
- מתח רגשי ובעיקר כעס.
חום בקיבה – הטיפול
הטיפול בחום בקיבה נעשה בשלושה מישורים:
- שינוי באורח החיים – אצל מטופלים אלו נדרש שינוי משמעותי באורח החיים. הנטייה להעדיף עשייה על פני הזנה של הגוף, לפעמים תוך התעלמות מהצורך הבסיסי של הגוף לאכול מביאה אותם לרעב קיצוני הגורם לתסמינים שמניתי: מתח, כאבי ראש, קושי בנשימה וכמובן צרבת קשה.
השינויים הנדרשים כוללים: תשומת לב לתחושת הרעב, לאכול 3 ארוחות מסודרות ביום ולפעמים גם ארוחות ביניים, לעצור לאכול ולנוח באופן יזום במשך היום וללכת לישון מוקדם יותר.
מטרת השינויים איננה להפוך אותם ל”עצלנים או רגועים”, אלא לעזור להם לאזן את העשייה עם מזון ומנוחה.
- התזונה – לפעמים השינויים באורח החיים יאפשרו להם לאכול תפריט די מגוון הכולל את כל הטעמים (גם חריף), ולעיתים הם יצטרכו להימנע ממנו לתקופה. במקרים מסוימים הטיפול בתזונה יכלול מזון יותר לח/רטוב כמו מרק, שעועית ירוקה, במיה, סלק ומנגולד, כדי לנגוד את החומציות הרבה (חום או אש על פי הרפואה הסינית). זה התפריט היחיד בו הקפדה על מזון “בסיסי” (הכולל ירקות, קטניות וחלק מהדגנים) עשויה לסייע למצב. למרות זאת, מניסיוני המזון הבסיסי בלבד איננו הפתרון הטוב ביותר למצב.
העיקרון הטיפולי העיקרי יהיה ההבנה שעליהם לאכול ולשבוע בכל ארוחה, אחרת הם יסבלו מצרבת. - דיקור סיני וצמחי מרפא – הדיקור הסיני מרגיע את הצרבת ואת שאר התסמינים, ומסייע למטופלים לבצע את השינוי באורח החיים. צמחי מרפא אופייניים כוללים קמומיל וסודה לשתייה. קמומיל מרגיע את הריריות של הקיבה ומוריד דלקת, ואילו הסודה לשתייה מורידה את החומציות בקיבה באופן מהיר ומשחררת את הצרבת.
2. קור וחולשה בקיבה ובטחול
הטחול ברפואה הסינית דומה בתפקודו ללבלב – אחראי על ייצוב הסוכר בגוף ועל רמת הכוח הזמין בגוף. כאשר הוא קר וחלש, מופיעים תסמינים של עייפות וחולשה.
מצב זה מקביל לאבחנה של תת פעילות בלוטת התריס, התשה של בלוטת האדרנל, התרבות החיידק הליקובטר פילורי (כן, גם במצב הזה), התרבות חיידקית בקיבה ואנמיה ממארת.
כאן הטיפול התרופתי והתזונתי המקובל דווקא יחריף את התסמינים.
תסמינים אופייניים:
צרבת (לפעמים עם עליית מזון מהקיבה), בחילה עם הקאות, חוסר תאבון, מלאות בבטן אחרי האוכל, גזים, כאב ממוקד באזור מפתח הלב המוקל במגע ועם מזון חם, יציאות רכות, רגישות לקור, עייפות וחולשת שרירים, דחף למזון מתוק. חוסר ספיגה של ברזל וויטמין B12 אופייניים למצב זה, ומביאים עמם תסמינים של אנמיה וכן מצב רגשי מדוכדך.
גורמים:
- תזונה “קרה” הכוללת ירקות ופירות טריים מרובים, מוצרי חלב, מאפים ומתוקים (בעיקר בטמפרטורה קרה, כמו גלידה וברד).
- אכילה לא מסודרת, עם זמני ארוחות לא מוגדרים, הכוללת נשנושים רבים בין הארוחות.
- דחף עז למתוק.
- שימוש בתרופות סותרות חומצה לאורך זמן, הגורמות לתת-חומציות בקיבה.
- כתוצאה ממאמץ גופני / מנטלי / רגשי מתמשך – בעבודה, במערכת יחסים, בלימודים או אימון כושר תובעני.
- חוסר בשינה ומנוחה מספקים.
- שכיח בגיל המבוגר, בגלל ירידה הדרגתית בייצור חומצות הקיבה.
- מצבים פחות נפוצים: מחלת סיורגן, כתוצאה הקרנות בקיבה או לאחר ניתוח “קיצור” קיבה.
קור וחולשה בקיבה ובטחול – הטיפול
מטופלים הסובלים ממצב זה יהיו “מכורים למתוק”; לפעמים ניתן יהיה לראות ערכי סוכר גבוה בבדיקות הדם. חלק מהם כלל לא מודע להתמכרות למתוק, ורק לאחר שאנו עוברים על התפריט באופן מדוקדק, הם מבינים על מה אני מדבר.
כאן העיקרון הטיפולי הפוך מהמקובל בטיפול בצרבת, כיוון שהבעיה היא דווקא תת חומציות של הקיבה – או “קור בקיבה”, בשפה של הרפואה הסינית.
כדי להביא לריפוי הצרבת עליהם להפסיק לצרוך מזון מתוק, ולעבור לאכול מזון מתובל וחומצי אשר מעודד את ייצור מיצי הקיבה.
התפריט המתאים במצב זה הוא מזון חם, מלוח, חריף וחמוץ והוא יכלול מזון כבוש במלח (חמוצים, ירקות כבושים, דג מלוח, נקניק מיושן), תבלינים כמו פלפל שאטה ופלפל ירוק חריף, כמון, כורכום, שום ובצל.
אם מטופלים אלו יאכלו מזון בסיסי כמו שמקובל לתת לצרבת (מעט חלבון, שומן, מלח ותבלינים) – המצב רק יחריף.
הדיקור הסיני יעזור לתת כוח זמין למטופלים ולהרים אותם “בחזרה על הרגליים”, ובמקביל לטפל בצרבת ובתסמיני העיכול.
צמחי המרפא ותוספי המזון במקרה זה יכולים להיות פרוביוטיקה כדי להגדיל ולבסס את מספר החיידקים המועילים במעיים, וכן ויתניה משכרת (אשווגנדה) שהוא צמח אשר מחזק את התפקוד מערכת העיכול ומרגיע את מערכת העצבים.
3. תקיעות מזון בקיבה
תסמינים אופייניים:
תחושה של מלאות מתמדת באזור הקיבה, המחמירה לאחר האוכל, עם רתיעה ממגע בבטן. בגלל שהקיבה מרגישה “מלאה ותקועה”, התאבון נעלם לגמרי, ומופיעות בחילות, ריפלוקס, הקאה של מזון וליחה, צרבת וגיהוקים עם ריח רקוב. היציאות לא מסודרות והנשימה מאומצת. לעיתים יופיעו כאבי ראש באזור המצח ומלאות בסינוסים.
הגורמים:
- הגורמים דומים למצב הקודם (“קור בטחול ובקיבה”) בשילוב הקיבה התקועה, אשר לא מעבירה את המזון הלאה לתרסריון ונוצר “פקק”. שריר הקיבה מתנפח ולוחץ על שריר הסרעפת מה שגורם לתחושת המלאות וקושי בנשימה. המזון נדחף כלפי מעלה ואיתו הצרבת, הבחילה, חוסר התאבון ושאר התסמינים.
- רקע של אכילת כמויות גדולות מאד של מזון בכל ארוחה.
- לאחר מחלה המערבת ליחה מרובה בדרכי העיכול והנשימה. ליחה זו נשארת בקיבה וגורמת לתסמינים.
- רגשי – מצב “תקוע” בו הגוף והנפש תקועים במקום.
תקיעות מזון בקיבה – הטיפול
העיקרון הטיפולי הוא הנעה של המזון בקיבה אל התרסריון והמעיים, כמו גם התייחסות לגורמים שהביאו למצב.
התפריט יכיל מזון דומה לתפריט של “קור בקיבה ובטחול”, בדגש על מזונות ארומטיים כמו שורש סלרי ופטרוזיליה, זרעים של סלרי, הל, כוסברה ושמיר, וגם ציפורן ועלי זעתר.
הדיקור הסיני וצמחי המרפא – תפקידם להניע את שריר הקיבה ולכוון את המזון במורד העיכול; זאת כדי להפסיק את הצרבת ותחושת המלאות, ולפתוח את התאבון.
צמחי מרפא שיכולים לסייע כאן הם חליטה של זרעי שומר וצנון, שיעזרו להניע את המזון בקיבה ובמעיים ויסלקו את הליחה התקועה.
4. חום ותקיעות בכבד
הכבד ברפואה הסינית אחראי על התנועה החופשית בגוף. במערכת העיכול הכבד אחראי גם על התנועה של שריר הקיבה.
כבד בתפקוד “חלש” תוקע את הקיבה, ועלול לגרום ל”תקיעות מזון בקיבה”. כבד בתפקוד “חזק מדי” יכול לגרום לתנועה “אלימה” בקיבה, כך שהסוגר העליון של הקיבה נפתח, מיצי הקיבה עולים אל הוושט וגורמים לצרבת ושאר התסמינים.
כבד בפעילות יתר מתבטא בעיקר בשתי דרכים:
1. “כבד תקוע”
2. “כבד תקוע וחם” – בדרך כלל זוהי החמרה של המצב הראשון
תסמינים של “כבד תקוע”
צרבת, בחילה, תחושה של גוש תקוע בגרון, כאב מפושט באזור הסרעפת וצידי החזה, קושי בנשימה עמוקה, אנחות מרובות, שרירים מכווצים ובעיקר בצוואר ובשכמות, כאבי ראש, עצבנות, חוסר סבלנות וכעס.
יכולים להופיע תסמינים של עצירות ושלשולים לסירוגין או כאבי בטן המוקלים לאחר יציאה. בנשים – סביב המחזור החודשי ישנו כאב ונוקשות בבטן התחתונה ובשדיים, עם נטייה לעצבנות רבה.
תסמינים של “כבד תקוע וחם”
כולל את כל התסמינים של “כבד תקוע”, ועל כך מתווספת תחושת חום באזור הפנים ובכלל בגוף. הצרבת מופיעה יחד עם הקאה של מזון, המצב הרגשי נעשה קיצוני וכולל התקפי זעם, והיציאות הופכות לשלשול שורף, במטרה לשחרר את החום מהגוף דרך המעיים. בנשים המחזור החודשי נעשה כבד וכואב יותר או לא סדיר.
הגורמים לכבד תקוע וחם (ביחד):
- כעס, מתח רגשי ותסכול רב – אלו הגורמים העיקריים למצב זה. הכבד יכול להיתקע לזמן קצר (שעות, ימים ושבועות) או אפילו למשך שנים. התסמינים והמצב מחריפים ככל שהזמן עובר והמצב נותר ללא טיפול.
- תזונה המחמירה מצב זה – מבוססת על מזון יבש (קרקרים, פריכיות, פופקורן, גרנולה ולחם מלא), או מחמם (אלכוהול, חריף, מעט ללא ירקות).
כבד תקוע וחם – הטיפול
למטופלים הסובלים מהכבד קשה לעצור ולשים לב למצבם, כיוון שהרגשות סוערים. במקרים אלו הדיקור הסיני מעניק הפוגה נחוצה בתסמינים, באמצעותה המטופלים יכולים לעצור רגע ולהקשיב לסביבה שלהם, ולבחון את המצב בעיניים מפוכחות יותר בלי הדרמה המיותרת.
הטיפול התזונתי יהיה מורכב משני שלבים:
שלב ראשון – הרגעה של הכבד
כאשר הכבד בעיקר תקוע – העיקרון הטיפולי יהיה להניע את הכבד עם תפריט המבוסס על הרבה ירקות, בפרט ירקות ירוקים עם טעם מר (פטרוזיליה, כוסברה, מנגולד, תרד), ושימוש בטעם החריף (פלפל ירוק חריף, פלפל שאטה וכו’) כדי לפתוח את התנועה של הדם. צמחי מרפא ותבלין מתאימים הם שורש הכורכום ועלי נענע.
כאשר הכבד בעיקר חם – העיקרון הטיפולי יהיה להניע ולקרר את הכבד באמצעות הטעם המר (כמו בכבד התקוע) וגם מלפפון וארטישוק בשילוב תבלינים מרים מקררים כמו זרעי כוסברה וסלרי. צמח מרפא יעיל למצב זה הוא שיבא (לענה).
שלב שני – חיזוק הקיבה והטחול
כאשר תפקוד הכבד נרגע, התסמינים הדרמתיים של הצרבת משתפרים אך נשארת חולשה כללית ובפרט במערכת העיכול. הדבר נכון במיוחד במצבים בהם הכבד היה תקוע לאורך זמן רב. הטיפול בשלב זה מתרכז ביצירה של שגרה בריאה, הכוללת תפריט מסודר וסדר יום שתומך בבריאות.
טיפול בצרבות – סיכום
הטיפול בצרבת על פי הרפואה הסינית נותן פתרון אפקטיבי, כיוון שהוא מטפל במקביל בצרבת ובגורמים לה, כדי שהיא לא תשוב.
מקווה שמצאתם במאמר את הצרבת “שלכם”, כדי שאולי תוכלו להתחיל לטפל בעצמכם בדרך יעילה יותר.
מקורות:
GERD – אתר מרק
American Dragon
המקור לתמונה MD_JERRY – Unsplash