חוסר תיאבון אצל נשים בשעות הערב

בתור מטפל שגם מרכיב תפריטים מעל 10 שנים, אני נתקל מדי יום בנשים המדווחות על חוסר תאבון בשעות הערב. יש לכך המון סיבות, חלקן פיזיות וחלקן רגשיות.

יש נשים שלא משנה מה, הן יאכלו בערב, פשוט כי הן רעבות.
אחלה.

איתן אפשר לדבר על כמות, סוג ואיכות המזון, ואז הגוף יתחיל להתחזק ולהתרפא.

יש נשים שיגידו – על מה אתה מדבר? הלוואי והיה לי חוסר תיאבון בשעות הערב!

נשים אלו אולי סובלות ממצב הפוך, של אכילת יתר בשעות הערב.

הפעם אני מתייחס דווקא לנשים שיגידו לי:
• אין לי חשק לאכול בערב
• אני רעבה, אבל לא מצליחה למצוא מה בא לי לאכול

אם התיאבון נתקע, למרות שהגוף רעב וזקוק למזון, נוצרות כל מיני בעיות:

  • איכות השינה נפגעת – לעיתים קשה להירדם או שמתחילות מחשבות רעות לפני השינה, והכל בגלל רעב.
  • עצבנות וחרדה שעולים בשעות הערב.
  • תחושת בחילה ורתיעה מאוכל.
  • הגוף מרגיש חלש ולעיתים יש סחרחורות.
  • חולשה מנטלית – קשה לחשוב ולהתפקס לקראת השינה. ההכנות לשינה אורכות יותר זמן, ופתאום מתחילים “פרויקטים” לקראת השינה, במקום פשוט ללכת לישון.

למה זה קורה? ומה אפשר לעשות? הנה כמה דוגמאות מהחיים:

אימהות לילדים קטנים

ארוחת ערב, מקלחות והשכבות מוציאות לפעמים את המיץ. בסופו של הערב, אומנם האכלת את הילדים אבל היית עייפה ועצבנית מדי בכדי לאכול, ובסוף כבר אין לך כוח להתחיל להכין לך משהו… ואז מחפשים ומנשנשים.

העצה שלי – לנסות לאכול לפני ארוחת הערב של הילדים; אפילו משהו קטן כדי לא לעבור את סף הרעב, ואז התיאבון ייסתם. אני מזמין אתכן לראות איך זה משפר את החוויה של ארוחת הערב לכל המשפחה, כשאימא לא מורעבת.

נשים שעובדות עד מאוחר

נשים אלו פוסחות לעיתים על ארוחות מסודרות במשך היום, כי המתח של העבודה מדכא את הרעב. אבל ברגע שהמתח יורד מגיע רעב גדול, ואז יקרה אחד משלושת המצבים הבאים:

  1. הן יאכלו ארוחת ערב גדולה. הבטן תתמלא, לפעמים עד תחושת מלאות ונפיחות בבטן. חשוב לזכור כי גם מלאות, כמו רעב, עלולה להפריע לשינה טובה.
  2. לא יהיה להן כוח להכין שום דבר מסודר או להשקיע אנרגיה בהכנת ארוחה משביעה, והן פשוט יאכלו מה שיש; לעיתים בשילובים מאוד מוזרים, כי לא תמיד יש אוכל מוכן בבית. בדרך כלל הן ירגישו די רע אחרי זה.
  3. המתח מהעבודה לא מצליח לרדת והן ישארו עצבניות או מתוחות, הקיבה כבר “תיסגר” והתיאבון ייעלם. התוצאה – לא יאכלו כמעט כלום בערב וילכו לישון רעבות. תחושה מבאסת.

העצה שלי – להקפיד לאכול במשך היום ארוחת בוקר וצהריים מסודרות, וגם ארוחת ביניים נוספת לפני ארוחת ערב, אם היא מאוחרת. ההפסקות למנוחה ולמאכל מרגיעות את הגוף, ועוזרות להיות יותר יעילות בעבודה.

ספורטאיות

נשים שמתאמנות בערב חוזרות מאוחר, ולא יודעות מה לאכול כי מפחדות שירגישו כובד בבטן שילווה אותן אל השינה, אז הן מוותרות.

העצה שלי – לנסות להתאמן מוקדם יותר בערב, או בשעות הבוקר המוקדמות. אם אי אפשר, אז לוודא שהאוכל מוכן כבר לפני שחוזרים מהאימון. כך לא צריך להפיק ארוחה, אלא פשוט לשבת לאכול.

חוסר תיאבון מסיבות הורמונליות

המחזור החודשי משנה את תחושת הרעב; את זה אתן כבר מכירות. זה משתנה בין הנשים, אבל בדרך כלל הרעב מתחיל להתבלבל אחרי הביוץ ועד היום הראשון של הדימום. יכולים לבוא חשקים למתוק או מלוח או לפחמימות בכל צורה. ולפעמים בכלל לא בא לאכול כלום.

העצה שלי – קודם כל לזכור לצפות מראש את השינויים בתיאבון, אם הם חוזרים כל פעם באותו הזמן של המחזור החודשי. קשה לתת פתרון לכל מצב הורמונלי, אבל באופן כללי: מייד לאחר תחילת המחזור, כדאי להגביר את צריכת החלבון מהחי (וקטניות לצמחונים), כדי להאיץ את ייצור הדם בגוף. לאחר הביוץ ולקראת המחזור הבא, כדאי להגדיל את צריכת הירקות וטעמי החריף והמר, כדי להניע את הגוף ולהכינו אל המחזור עם פחות כאבים, נפיחויות וחשקים למתוק.

לסיכום

מבחינתי תאבון זה בריאות. התיאבון קשור בחשק, בתשוקה וברצון לספק ולמלא את הגוף. לכן כה חשוב לשים לב מתי מגיע הרעב, ומה נדרש כדי לשבוע באמת, ולהרגיש שהבטן שמחה ומרוצה לאחר האוכל.

הפתרונות שאני מציע אומנם נשמעים פשוטים, אך לרוב הם קשים ליישום.

אם את מרגישה שאת צריכה עזרה עם ארוחת הערב, ובכלל עם ארגון התזונה שלך – את מוזמנת לדבר איתי לגבי טיפול בתזונה. הטיפול כולל אבחון מעמיק על פי הרפואה הסינית והתאמת תפריט אישי, תוך שימת דגש על התאמתו לטעמך ולאורח החיים שלך.

אולי יעניין אותך גם…