דיקור סיני (אקופונקטורה)

דיקור סיני (אקופונקטורה) לטיפול בבעיות עיכול

הרפואה הסינית התפתחה לפני אלפי שנים כדי למנוע ולרפא מחלות. אחד מכלי הטיפול העיקריים של הרפואה הסינית הוא דיקור סיני (אקופונקטורה).

קודם כל, איך נראה טיפול בדיקור סיני?

בעת דיקור סיני המטפל מחדיר אל גופם של המטופלים, מחטים חד-פעמיות מפלדת אל חלד כירורגית. המטופלים שוכבים על מיטת הטיפול או יושבים על כיסא נוח עם המחטים בגופם, למשך 40 דקות. לאחר מכן המטפל מוציא את המחטים והטיפול מסתיים.

מה הרעיון העומד מאחורי אקופונקטורה?

אבות הרפואה הסינית זיהו שחוסר איזון באיברים הפנימיים גורם למחלות. בחיפוש אחר דרכים לריפוי האיברים הפנימיים, הם גילו (בדומה לרפואות עממיות אחרות) את הטיפול בתזונה ובאמצעות צמחי המרפא.

בנוסף לאלו הם מצאו כי ניתן להשפיע ישירות על איברי הגוף, בעזרת לחיצה ודיקור של נקודות שונות הנמצאות מתחת לעור, ללא צורך לגעת ישירות באיבר החולה.

ערוצי הדיקור – המרידיאנים

על פי הרפואה הסינית, לכל איבר יש מספר נקודות הממוקמות בין קצות האצבעות ועד לראש. נקודות השייכות לאיבר מסויים נקראות ערוץ או מרידיאן (לדוגמא “מרידיאן הקיבה”).

כשאנו רוצים להשפיע על איבר, אנו משתמשים בנקודת הדיקור על גבי המרידיאן של אותו איבר. לדוגמא אם אני רוצה לשפר את קצב ריקון המזון מהקיבה, אני אדקור נקודה או נקודות על מרידיאן הקיבה.

בתרשים ניתן לראות כיצד נראה מרידיאן הקיבה (ST הכוונה ל-Stomach – קיבה באנגלית).

כמו שניתן לראות בדוגמא – המרידיאנים זורמים באופן דו צדדי לאורך הגוף, וניתן לדקור אותם בכל צד שנדרש. מרידיאן הקיבה מכיל 45 נקודות דיקור, והוא זורם מהעין, דרך הראש, הצוואר, החזה והבטן, עד האצבע השנייה בכף הרגל.

אז מה נקודות הדיקור עושות?

ישנן כ-350 נקודות דיקור על גבי הערוצים השונים בגוף, והן משמשות כמו מתגי הפעלה של איכויות שונות.

לכל מרידיאן יש נקודות דיקור המשמשות למצבים שונים כגון חימום, קירור, המרצה, האטה, חיזוק איבר מסוים ועוד.

אם אני רוצה לטפל בקיבה, האם תמיד אדקור את מרידיאן הקיבה?

לא תמיד. ברפואה הסינית יש חשיבות לא רק למצבו של כל איבר בנפרד, אלא למערכת היחסים בין האיברים השונים. אם אני מזהה כי הסיבה לתפקוד הלקוי של הקיבה קשור דווקא בלב, בכבד או במעי הגס, אני יכול לדקור את המרידיאנים של האיברים הללו כדי להשפיע על תפקוד הקיבה.

הדבר דומה לתקלה המתרחשת במכונית. אם המנוע לא עובד, יכול להיות שבכלל חסר דלק? או שהמצבר לא תקין? לא תמיד יש צורך להחליף מנוע (תודה לאל!)

אפשרויות רבות, סגנונות רבים

יש אינספור אפשרויות לאיכויות אליהן ניתן לכוון בעת הדיקור: האם אני דוקר בנקודה אחת או בארבע נקודות שונות? האם אני דוקר בצד ימין או שמאל? כמה זמן המטופל נשאר עם המחטים? באילו מחטים אני משתמש? ועוד.

כל מטפל ברפואה סינית משתמש בסגנון דיקור סיני שונה. כמו בכל תחום, הדבר תלוי היכן המטפל למד, והניסיון אותו צבר עד היום. אז אם הייתם אצל מטפל שדוקר אחרת ממני, זה ממש טבעי.

מחלות ברפואה המערבית לעומת הרפואה הסינית

לפעמים שואלים אותי אם יש נקודות שאני דוקר לטיפול בעצירות או במעי רגיז או בקוליטיס כיבית. ממש לא. 

ברפואה הסינית אין דבר כזה נקודות דיקור לטיפול בבעיה מסוימת. כל מטופל מביא איתו חוסר איזון (מחלה) שגורם לתסמינים מהם הוא סובל. גם אם על פי הרפואה המערבית יש מחלה בקיבה, זה לא אומר שעל פי הרפואה הסינית המחלה או גורם המחלה הוא בקיבה.

מבלבל?
הנה דוגמא – נניח ומטופל מגיע לטיפול עם בקע סרעפתי בקיבה והתלונה שלו היא צרבת. ברפואה המערבית הטיפול התרופתי המקובל הוא מתן כדור להורדת רמת החומציות בקיבה.

על פי הרפואה הסינית הגורם יכול להיות בכלל עודף פעילות בכבד או חולשה של הטחול. השפעה מתאימה על הכבד או הטחול (חיזוק התפקוד או הנעה של האיבר), תרגיע את התסמינים בקיבה.

כמה עולה טיפול בדיקור סיני?

  • טיפול בדיקור סיני בקליניקה במצפה גיתה  250 ש”ח

  • טיפול בדיקור סיני במרכז הרמוניה בקיבוץ עין המפרץ: 280 ש”ח

    – במרכז הרמוניה ניתן לרכוש סידרה של 10 טיפולים ולקבל הנחה של 10%.

תשובות לשאלות שכיחות בנושא דיקור סיני

כן קצת, אבל רק לכמה שניות. כשהמחטים מוחדרות לגוף יש בדרך כלל תחושה של כאב קל, כמו עקיצה קטנה. לרוב הכאב עובר תוך שניות, ואז אפשר להתחיל לנוח ולקבל את מלוא ההשפעה של הדיקור. כאשר המטופלים נשארים לשכב לנוח עם המחטים, ברוב המקרים הם אינם מרגישים שהמחטים בגופם, ויש אף לא מעט שנרדמים בזמן הטיפול.

זה משתנה מאוד מאדם לאדם. יש שיגידו שהם מרגישים תמיד, ויש שלא מרגישים אף פעם. אספתי כאן רשימה של התחושות הנפוצות ביותר במרפאה שלי:

מבחינה גופנית יש מטופלים שמרגישים זרמים בגוף, או רעד קל, או תחושות של חום או קור במקומות שונים בגוף. במקרים רבים הנשימה נפתחת, כך שפתאום המטופלים שמים לב שעד עכשיו הם נשמו באופן שטחי, ופתאום הבטן והחזה זזים יותר בעת שאיפה ונשיפה. במידה והמטופלים מגיעים עם כאבים, הכאב לרוב מוטב – לפעמים ממש מהר לאחר החדרת המחטים ולעיתים במהלך הטיפול.

מבחינה מנטלית המחשבות לרוב משתנות. אם המטופלים הגיעו עם מחשבות מטרידות או דאגות בנושא מסוים, בזמן הדיקור הסיני המחשבה משתנה והופכת לגמישה. לפעמים מגיעים לפתרונות מכיוונים שלא חשבו עליהם קודם. לפעמים המחשבה נודדת לנושאים אחרים, ובסוף הטיפול הנושא המטריד מקבל פרופורציה.

מבחינה רגשית המטופלים מגיבים למה שהדיקור מחולל בהם. במקרים בהם יש עומס רגשי רב ויש צורך בשחרור, לעיתים משתחרר בכי או צחוק ולאחר מכן יש הקלה. הדיקור הסיני פותח את הנשימה, ומאפשר לאוויר לנוע בחופשיות בבית החזה ובבטן, מה שמקל על חרדה ומתח.

זה מאוד משתנה ותלוי במצב המטופל. רק אחרי הטיפול הראשון אני יכול להגיד כמה טיפולים נדרשים, כדי לראות הטבה משמעותית בתסמינים.

לא! דיקור מערבי יבש עובד על עיקרון שונה.

בשיטה זו דוקרים נקודות מעוררות כאב הנמצאות על או ליד מיפרקים כואבים כמו כתף, מרפק וברך, או אזורים שונים כמו צוואר, שכמות וגב תחתון.

בדיקור היבש המחט מוחדרת למשך כמה שניות לאזור הכואב, מזיזים אותה כדי להשיג תחושה של כאב ולאחר מכן מוציאים את המחט.

הרעיון הוא עידוד זרימה של דם באזורים הללו, כדי להפחית את הכאב. בדיקור היבש המחטים עבות יותר והדיקור בדרך כלל כואב.

בדיקור הסיני אני בדרך כלל לא דוקר את האזור הכואב, כי העיקרון הטיפולי שונה. על פי הרפואה הסינית כאב מגיע מחוסר איזון בין האיברים, ולכן דיקור נקודות המאזנות את האיברים מפחיתות את הכאב ותורמות לריפוי הגורם לכאב.

כן. דיקור סיני יעיל ובטוח ונחשב לאחד הטיפולים היחידים המומלצים לאורך כל ההריון ברפואה המשלימה. שמעתי על רופאים שממליצים להתחיל דיקור רק אחרי השליש הראשון, וזה פשוט לא נכון. דיקור בשליש הראשון יעיל מאוד לסיוע במצבים של בחילה והקאות, חוסר תיאבון וסלידה מאוכל וכן עייפות משמעותית.