הליקובקטר פילורי – טיפול טבעי בחיידק הקיבה
מדי חודש אני מקבל כמה טלפונים בהולים, עם בקשה להרוג את החיידק בקיבה.
אז רגע לפני שמתחילים להכחיד את החיידק, הנה סקירה קצרצרה על הליקובקטר פילורי והטיפול ברפואה המערבית, ומייד לאחר מכן על הגישה טיפולית שלי לפי הרפואה הסינית.
הליקובקטר בראי הרפואה המערבית
הליקובקטר פילורי הוא חיידק הנמצא בקיבה אצל כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת, ובאחוז גבוה הרבה יותר אצל קשישים. כאשר החיידק מתרבה בקיבה הוא עלול לגרום לתסמינים הבאים:
- כאב באזור מפתח הלב.
- צרבת, ריפלוקס (עליית מיצי קיבה אל הוושט).
- בחילה.
- הרגשת שובע מוקדם ונפיחות בטנית.
כדי לאבחן את התרבות החיידק בקיבה, מבצעים תבחין נשיפה בקופת החולים.
לפעמים מבצעים בדיקת צואה לאיתור החיידק (הבדיקה נחשבת מעט פחות אמינה).
במידה ונמצאה רמה גבוהה, הטיפול הרפואי המקובל הוא טיפול משולש: נטילת שני סוגים של אנטיביוטיקה חזקה כדי להרוג את החיידק, בשילוב סותר חומצה כדי להקל על הסימפטומים.
אם הטיפול נכשל לעיתים מנסים טיפול מרובע: 2 סוגים אחרים של אנטיביוטיקה, תרופה בשם קלבטן, וסותר חומצה.
הגישה הטיפולית שלי לפי הרפואה הסינית
כאשר מטופלים מגיעים אליי עם אבחנה של הליקובקטר פילורי, הם בדרך כלל מבקשים ממני טיפול להשמדת החיידק, ושואלים אם יש לי טיפול בתרופה טבעית שיעשה את העבודה כמו האנטיביוטיקה.
אני מבין את הבקשה. יש חיידק בקיבה, וכולם מעדיפים שיהיו להם כמה שפחות חיידקים בגוף. לאחר ניסוי וטעייה גיליתי שהשמדת החיידק לא מספיק יעילה, ושהתסמינים נוטים לחזור.
התרופה “הטבעית” מטפלת בחיידק ההליקובקטר, ומבחינה עקרונית היא זהה ברעיון לטיפול באנטיביוטיקה ובסותרי החומצה. למה? כיוון שהיא לא מטפלת בגורם המחלה.
לעומת זאת – הטיפול בתזונה ובאמצעות דיקור (ולעיתים גם צמחי מרפא) כלל לא נועד למגר את החיידק.
מטרת הטיפול שלי היא לשנות את התנאים בקיבה, כך שרמת החיידק תרד, והוא לא ייצור את הסימפטומים המוזכרים מעלה. טיפול מדויק בגורם המחלה משפר את תפקוד הקיבה, ומביא להקלה בסימפטומים – כך שבבדיקת הנשיפה אין עדות לחיידק.
מהנסיון הקליני שלי, אלו הגורמים השכיחים להתרבות הליקובקטר פילורי:
- מתח נפשי – רגשות אשם, דאגה רבה, חרדה, כעס.
- חולשה בתפקוד הקיבה – מתבטאת בריקון לא תקין של תוכן הקיבה, בקע סרעפתי, נפיחות באזור מפתח הלב, צרבות ועוד.
- נטילה מרובה של אנטיביוטיקה ו/או סותרי חומצה לטיפול בקיבה – דבר זה משנה את המאזן הטבעי של חומצה ובסיס בקיבה.
- תזונה לא נכונה המכילה יותר מדי סוכר, או מלח או חריף.
- תפריט לא מאוזן ולא ומסודר – לעיתים רבות המטופלים שוכחים לאכול או דוחים את הארוחה בגלל ‘אילוצים’ כי פשוט ‘אין זמן’ לאכול, והתוצאה היא שנשארים רעבים במשך שעות.
- ארוחות ערב מאוחרות וגדולות, פעמים רבות כפיצוי על כך שלא אכלו במשך היום.
- עניינים רגשיים סביב אוכל – הפרעות אכילה, דיאטות לא מאוזנות, התעסקות אובססיבית באוכל.
הטיפול בקליניקה בהליקובקטר פילורי
בטיפול ראשון אני מאבחן את המטופל ומזהה מה חוסר האיזון הגורם למצבו. בתום האבחון אני משתף את המטופל במה שראיתי, ואנו כותבים יחד תפריט המתייחס הן לסימפטומים והן לגורם המחלה. לרוב, תפריט מתאים מביא לשיפור משמעותי בסימפטומים תוך כמה ימים.
אני לא מצרף פה תפריטים לדוגמא בכוונה; הרי מטופלת עם הפרעות אכילה תקבל תפריט שונה לחלוטין מאיש מכירות עסוק שלא “מתפנה” לאכול במשך היום. רק לאחר אבחון מלא אני מוצא את הנוסחה המתאימה ביחד עם המטופלים. מה שמנחה אותי, מלבד ההתאמה הרפואית, הוא שהתפריט יהיה טעים ומתאים לאורח חייהם של המטופלים.
טיפול משולב: תזונה, דיקור סיני וצמחי מרפא
ברוב המקרים אני ממליץ על הדיקור הסיני במקביל לשינוי התזונתי. הדיקור מחזק את תפקוד הקיבה, ומטפל בסימפטומים החריפים (צרבת, בחילה, נפיחות בבטן ועוד). לעיתים אשלב גם צמחי מרפא בשתייה בחליטה או בטינקטורה (מיצוי באלכוהול), כדי לזרז את תהליך הריפוי.