אם אמרו לכם שיש לכם בקע סרעפתי, זה בדרך כלל מגיע עם המשפט: “תצטרכו לחיות עם זה, קחו כדור ואין הרבה מה לעשות חוץ מניתוח”.
אז אפשר! בואו נראה איך.
מה קורה כשאנו אוכלים?
כשאנו אוכלים, המזון מגיע מהפה אל הוושט, ומשם עובר דרך הסרעפת אל הקיבה. הסרעפת היא שריר בצורת כיפה, והיא מפרידה בין חלל החזה לחלל הבטן. תפקידה החשוב הוא הנעה של הריאות למעלה ולמטה, כדי להפעיל את הנשימה.
לקיבה יש פתח עליון הנקרא פי הקיבה, שמחובר לוושט ודרכו נכנס המזון. הפתח התחתון של הקיבה נקרא שוער, ודרכו יוצא המזון אל התריסריון, תחילתו של המעי הדק.
הפתחים בנויים משרירים טבעתיים הנקראים סוגרים, אשר מהווים שסתומים לשליטה על המעבר אל הקיבה וממנה. הסוגרים בנויים כך שהם כל הזמן מכווצים וסגורים.
כשמגיע מזון מהוושט, הסוגר נרפה ונפתח ומאפשר מעבר אל הקיבה. כאשר הקיבה “רוצה” להמשיך להעביר את המזון הלאה אל התריסריון, השוער נרפה ונפתח ומאפשר מעבר אל התריסריון.
תפקיד הקיבה
התפקיד של הקיבה הוא לקבל את המזון ולפרק אותו לחתיכות קטנות. הקיבה מועכת ומפרקת את המזון בעזרת השרירים המקיפים אותה. בנוסף הקיבה מערבבת את המזון עם מיצי הקיבה החומציים, האחראים על פירוק כימי של המזון.
מהו בקע סרעפתי?
בקע סרעפתי מתקיים בשני מצבים:
בקע גולש – החלק תחתון של הוושט והחלק העליון של הקיבה, “גולשים” אל מעל לסרעפת. כך הסוגר נשאר פתוח, ומיצי קיבה (ולעיתים גם חלקי מזון) עולים ומגיעים אל הוושט בחלל החזה. זה המצב ברוב המקרים.
בקע לפני הוושט (פרה-ושטי) – הסוגר נשאר במקום, אך הקיבה עולה ובולטת אל תוך חלל החזה. לעיתים לאחר זמן רב של מצב זה, הקיבה כולה עולה אל חלל החזה ומתהפכת.
מעבר לכך יש גם שילוב של המצבים הללו.
תסמינים של בקע סרעפתי
בקע גולש – יכול להיות ללא תסמינים, או עם תסמינים של צרבת – מעבר חומצה אל הוושט והגרון, ולעיתים ריפלוקס – חלקי מזון מהקיבה חוזרים אל הוושט והגרון.
בקע לפני הוושט – כאבים לאחר האוכל, שובע מוקדם, קושי בנשימה בעת האכילה או לאחריה וכן כאב קל בבליעה. במקרים קשים יותר יש סיכון להפרעה באספקת הדם לחלקים הבולטים בקיבה.
כל התסמינים נגרמים בגלל השינוי במבנה הקיבה והעלייה שלה אל חלל החזה.
הטיפול בבקע סרעפתי ברפואה המערבית
הרפואה המערבית מציעה שני סוגי טיפול: תרופתי, להורדת החומציות בקיבה; וכן כירורגי – ניתוח לתיקון השינוי המבני.
הגורמים הנפוצים לבקע סרעפתי לפי הרפואה הסינית
חולשת טחול – הטחול, על פי הרפואה הסינית, אחראי, בין השאר, על שמירת האיברים במקומם. כל “בריחה” של איבר ממקומו, נגרמת בגלל חולשה של הטחול.
חולשה או תקיעות בקיבה – בגלל תפקוד לא תקין, הקיבה לא מצליחה לעבד את המזון ולהעבירו אל התריסריון בצורה תקינה. זה יוצר פקק שבמשך הזמן גורם לבקע.
כבד וכיס מרה לא מאוזנים – איברים אלו אחראים על התנועה בגוף באופן כללי, ומשפיעים ישירות על תפקוד הקיבה. כשהם בעודף פעילות (שנגרם בדרך כלל מכעס ומתח נפשי ו/או במצבי חולשה של הדם כמו באנמיה), הם עלולים לגרום למזון להיתקע בקיבה או לעלות חזרה אל הוושט. בנוסף, נפגע גם התפקוד התקין של הסוגר העליון בקיבה.
פגיעה בתפקוד הריאות והלב – בין שלל תפקידיהם על פי הרפואה הסינית, הם אחראיים על הורדה של האנרגיה והמזון כלפי מטה. פגיעה בתפקודם תביא לעלייה של המזון, ולפגיעה בקיבה האמורה להוריד את המזון.
טיפול בבקע סרעפתי לפי הרפואה הסינית
כאיש מקצוע המטפל באמצעות הרפואה הסינית, המטרה העיקרית שלי היא להקל על התסמינים ועל הסיבוכים.
הטיפול התזונתי
טיפול בתזונה יכלול הפחתה משמעותית בממתקים ומתוקים, כולל פירות. הטעם המתוק מרחיב את הסוגרים הטבעתיים, ולכן מזיק במצבים אלו. במקומם יבואו החלבון מהחי והפחמימות הכוללות אורז לבן, תפוח אדמה, בטטה וירקות שורש נוספים.
בבקע גולש התזונה תכלול מזונות מרים כגון פטרוזיליה, כוסברה, רוקט, אנדיב, נבטים, ארטישוק, צנון וצנונית. תבלינים – כמון, כורכום, חילבה. שתייה מתאימה: קמומיל.
בבקע שלפני הוושט התזונה תכלול ארוחות קטנות ורבות יותר, כדי להפחית את העומס על הקיבה, לצד שימוש רב במזונות מרים (ולעיתים חריפים, תלוי במקרה) כדי לגרום למזון לא להיתקע בקיבה.
הטיפול בדיקור
יעזור לטפל הן בתסמינים והן במקור לחוסר האיזון. מניסיוני המקצועי, הדיקור הסיני יעיל מאוד בטיפול בבקע ובתסמינים הנלווים.
טיפול טבעי ללא תרופות או ניתוח
הטיפול ברפואה הסינית משלב דיקור, אשר משפר במהירות יחסית את התסמינים, וכן תזונה אשר מאפשרת למטופלים להפחית ולמנוע את התסמינים, למנוע את ההחמרה של המצב ולעשות זאת ללא תרופות וללא ניתוח.