טיפול בבחילה
התחושה הזו של מחנק באזור החזה והגרון, המלווה בחוסר רצון ואף גועל מאוכל, עם נטייה לרצות להקיא – מסכמת את התסמין המעיק הזה שנקרא “בחילה”.
אומנם בחילה איננה מחלה אלא “רק” סימפטום, אך אם היא מתרחשת על בסיס קבוע היא עלולה להפריע מאוד לאיכות החיים.
לבחילות בהריון – בקרוב יתפרסם מאמר נפרד בנושא זה.
מה זה בחילה?
הקיבה מקבלת את המזון דרך הפה והוושט, ותפקידה הוא לפרק את המזון לחתיכות קטנות – הן על ידי מעיכה מכנית, והן על ידי פירוק כימי של המזון בעזרת חומצת הקיבה.
לקיבה שני שרירים טבעתיים המתפקדים כשערים: הסוגר בחלקה העליון והשוער בחלקה התחתון. במצב תקין הסוגר העליון נפתח כשמזון ושתייה מגיעים מהפה והוושט, ונסגר מייד לאחר מכן, כדי שלא יהיה מעבר חוזר של מזון וחומצה מהקיבה. השוער התחתון מונע מהמזון להמשיך אל המעי הדק לפני שפעולת המעיכה והעיכול הסתיימה בקיבה, ונפתח רק בעת הצורך.
בחילה נוצרת כאשר הסוגר העליון נפתח שלא לצורך, וחומצה מהקיבה עולה אל הוושט ובית החזה, ולעיתים עד הגרון. מצב זה אופייני בבקע סרעפתי.
יש מצבים רבים בהן בחילות יכולות להופיע בפתאומיות, ובהם לא אעסוק במאמר זה:
- אכילת מזון מקולקל או רעיל כולל אלכוהול בצריכה מופרזת. במצב זה ההקאה משמשת טיפול יעיל (חלקית) להוצאת הגורם המזהם מהגוף.
- תגובה למחלה המערבת חום כמו שפעת או דלקת ריאות. במקרה זה הטיפול בגורם המחלה יפחית ויעלים את הבחילה.
- תנודות חוזרות כמו נסיעה ברכב, רכיבה על נדנדה או רכבת הרים, שייט או שינוי לחץ אטמוספרי בטיסה. הטיפול הוא הפסקה של הגורם לתנודות. ניתן לשפר את המצב על ידי דיקור וצמחי מרפא, וכן על ידי תרופות להפסקת בחילות.
- תרופות להרדמה כללית – כחלק מההשפעה שלהן על הגוף, התרופות הללו גורמות לחוסר איזון בקיבה ולבחילות. לאחר הרדמה, לפעמים לוקח זמן לקיבה להתאושש ולעיתים נדרש טיפול כדי להסדיר את המצב.
- טיפול כימותרפי גורם גם לבחילות וחוסר תיאבון, והטיפול בדיקור ותזונה משפר מאוד את מצב הקיבה.
- טיפול באנטיביוטיקה ניתן לכל מצב בו חיידקים מתרבים בגוף וגורמים למחלה. האנטיביוטיקה הורגת את כל החיידקים בגוף, כולל חיידקים מועילים. אחת מתופעות לוואי של הטיפול האנטיביוטי הוא בחילות וחוסר תיאבון. לרוב, נטילה של טבלית פרוביוטיקה בהפרש של כמה שעות מנטילת האנטיביוטיקה, משפרת את מצב הבחילות והתיאבון.
מאמר זה מתייחס לבחילות כרוניות ממקור אחר, אשר מלוות את המטופלים תקופה ארוכה.
בחילות כרוניות – הגורמים והטיפול בתזונה לפי הרפואה הסינית
על פי הרפואה הסינית, בחילות כרוניות נגרמות מכמה מצבים:
חולשה של הטחול
הטחול אחראי על ההחזקה של האיברים במקומם, וכן על היכולת להחזיק את השרירים הטבעתיים סגורים. כשהטחול חלש, הקיבה זזה ועולה אל בית החזה והשריר נרפה. הטיפול במצב זה הוא חיזוק הטחול.
תפריט לדוגמא: העדפה של מזונות בטמפרטורה חמה, הימנעות מפירות ומתוקים, מיעוט בלחם, הוספה של חלבון מהחי (בעיקר בקר, מעט עוף ודג) וכן הוספה של חריף לאוכל.
קיבה מלאה
כאשר נוצרת בחילה מייד או זמן קצר לאחר האוכל, הקיבה אמורה לפתוח את שוער הסוגר התחתון, כדי לאפשר למזון להמשיך לתריסריון. לעיתים, כשהקיבה עמוסה מדי במזון ועדיין לא הספיקה לפרק את המזון, היא “נתקעת”. יש תחושת נפיחות ומלאות באזור הבטן העליונה והיא מלווה בבחילה.
הטיפול במצב זה הוא להניע את הקיבה כדי שתפתח את השוער התחתון. איזון הקיבה יסייע למטופל לאכול במידה הנכונה ולא להעמיס עליה.
תפריט לדוגמא: ארוחות קטנות והימנעות ממזון מכביד על העיכול כמו דייסות או מזון שומני דחוס כגון טחינה וחמאת בוטנים; שילוב של ירקות מרים בתפריט כמו פטרוזיליה, רוקט, גרגר נחלים ונבטים כדי להניע את המזון הלאה במורד העיכול. לעיתים יש לשקול הפרדה של פחמימות וחלבונים כדי להקל על הקיבה, עד שתפקודה ישתפר והיא תוכל להתמודד עם המרכיבים יחד.
כעס ומתח נפשי
במצב זה הכבד (האחראי על התנועה בגוף ועל רגש הכעס) “פוגע” בקיבה וגורם לסוגר להיפתח. הטיפול במצב זה הוא איזון של הכבד ויצירת איזון בינו ובין הקיבה.
תפריט לדוגמא: תלוי במצב. במקרים של חוסר דם יש להוסיף חלבון מהחי ולהוריד את כמות הפחמימות (אורז, לחם, מתוקים ופירות). במקרים אחרים יש להניע את העיכול על ידי הוספה של הטעם החריף והמר, וכן על ידי צריכה של כמות גדולה של ירקות, בעיקר עליים, בשילוב כמויות קטנות של חלבון ושומן.
חום בקיבה
זהו מצב המקביל למצב עם דלקת קלה בקיבה, הנוצרת מחומציות יתר. במקרים אלו בדרך כלל תתלווה לבחילה גם תחושה של כאב באזור הקיבה ומפתח הלב. אם המצב חמור יותר, הכאבים יהיו חזקים ותכופים יותר.
הבחילה הזו מופיעה לאחר כמה שעות ללא מזון, כשהקיבה “רעבה” ולעיתים תשמיע קולות קרקור. במקרה זה האדים של החומצה עולים למעלה דרך הוושט, מגרים אותה וגורמים לבחילה. המצב מבלבל כיוון שהקיבה “רעבה”, אך האדם יכול לחוש לעיתים סלידה מאוכל בשל הבחילה. הטיפול הוא איזון החום בקיבה (הורדת דלקת).
תפריט לדוגמא: לאכול כל כמה שעות כדי להימנע ממצב בו החומצה בקיבה גורמת לעיכול דפנות הקיבה, מה שגורם לכאב, לעצבנות ולבחילה. במקרים בהם יש בחילה בלילה, יש לאכול מעט גם לפני השינה בשלב ראשון. שאר התפריט משתנה בהתאם למצב הכללי של המטופל.
חולשה של הריאות והלב
חלק מהתפקידים של הריאות והלב על פי הרפואה הסינית, ובתור האיברים השולטים על בית החזה, הוא להוריד את האנרגיה למטה.
כשאלו לא מתפקדים היטב יופיעו מצבים של בחילה, צרבת ותחושות מועקה באזור החזה (כמובן שישנם גורמים רבים לתסמינים אלו, ולא תמיד הם קשורים ללב ולריאות). במקרים רבים יהיו גם תסמינים רגשיים במצב זה.
הטיפול הוא חיזוק תפקוד הלב והריאות, ובמקביל טיפול בקיבה כדי לשפר את תפקוד הסוגר. התפריט משתנה בהתאם למצב המטופל.
טיפול בבחילות בעזרת דיקור סיני
ברוב המצבים אמליץ על שילוב של תזונה ודיקור סיני לטיפול בבחילות. הדיקור מייצר איזון מערכתי בגוף, ומחזק את האיברים הפגועים הגורמים לבחילה. מעבר לכך הדיקור גם מרגיע באופן ישיר את הבחילה.